Movie city #2

Včera som bola opäť v našom kine. Prekvapivo, mánii 3D filmov sa tu celkom dobre darí, aj napriek nehorázne vysokej cene lístkov. Každý normálny človek by toľko peňazí investoval radšej do návštevy Cinemaxu (ja tiež), kebyže nebol o tridsať kilometrov ďalej. Toto kino mám hneď vedľa domu. 
Zo sedačiek ma bolel zadok, klímu ešte stále nemajú, plátno by mohlo byť o niečo väčšie. Škoda. Mesto by mohlo investovať do celkovej opravy kina, ale to je asi len moje zbožné želanie. 
Namiesto toho opravujeme cesty, ktoré sú v poriadku, a chodníky, ktoré boli predtým v lepšom stave ako teraz. 



Neskrotná

U nás v kinách: 23. 8. 2012

Kto to má na svedomí: Mark Andrews, Brenda Chapman
Hrajú: Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson,

O čo ide:  Už od dávnych časov sa po mnoho generácii šíria drsnou a temnou Škótskou vysočinou príbehy o epických bitkách a mystických legendách. Vo filme sa k legende pridá nová povesť, keď sa mladá Merida postaví tradíciám, osudu a najkrutejšej beštii. Merida je skúsená lukostrelkyňa a impulzívna dcéra kráľa Fergasa a kráľovnej Elinor. Je odhodlaná ísť si v živote vlastnou cestou a vzoprie sa starému zvyku zasvätenia pánom zeme, silnému Lordovi MacGuffinovi, mrzutému Macintoshovi a spornému Dingwallovi.
Meridine činy nechcene rozpátajú v kráľovstve chaos. Keď sa obráti s prosbou o pomoc na starú čarodejnicu, dostane prekliate prianie. Merida musí objaviť význam skutočnej sily, aby zlomila príšernú kliatbu skôr, ako bude neskoro.

 Môj názor: Na začiatok by som asi pochválila hudbu - vždy ma fascinovala typická škótska melódia. Chalan v kine, ktorý sedel o rad vyššie, povedal, že mu pripomína Titanic, na čom som sa fakt smiala, ale keď som sa do nej hlbšie započúvala, skutočne to tak chvíľu vyzeralo.
Krajina bola takisto veľmi pekná, zasnežené hory, husté zelené lesy, skalnaté svahy, vodopád ožiarený západom slnka - rozhodne niečo pre mňa. Vždy som si pohľad na krásnu krajinu vychutnávala a verím, že vo filme zohráva prostredie, v ktorom sa dej odohráva, dôležitú rolu. 
Postavy boli rovnako výborne nakreslené, premyslené, s vypracovanými charaktermi. Príbeh sa vlastne vzťahuje na rodinné vzťahy, na silu lásky medzi matkou a dcérou a na ich tvrdohlavosť, ktorá mala dopad nie len na zvyšok rodiny, ale aj na celé kráľovstvo. Mnoho matiek a dcér by sa v tomto príbehu dokázalo nájsť, ibaže neviem, ako by sa im pozdávalo, keby ich dcéra za pomoci čarodejnice náhodou premenila na medveďa. Trochu drsné riešenie, ale nakoniec dopadlo všetko dobre a žili šťastne až do smrti. To by nebola rozprávka.
Merida mi pripadala ako nezvyčajne silná, nezávislá hrdinka, ktorá si šla za svojím, nehľadiac na následky. Občas sa zdalo, že je až sebecká. Jej povaha sa počas celého filmu vyvíjala rovnako ako povaha jej matky a ich vzájomné odpustenie a spolupráca ma dojímali vzhľadom na to, aké boli pri začiatku obe tvrdohlavé. 

 Bolo by hriechom nespomenúť Meridiných troch bratov - krpaté potvorky, ktoré všetko vidia, všade sa dostanú a majú prehľad o najtajnejších chodbách na hrade. Rovnako ako Merida si stáli za svojím, riadili sa vlastnými pravidlami a pojedli snáď všetky koláče, ktoré našli. Príjemne ma pobavila aj kráľovská slúžka a jej reakcie.

Potom sú tu ešte traja lordi:  McGaffin, Macintosh a Dingwall. Na nich som sa smiala asi najviac. Ich komické správanie a výzor ma niekoľkokrát rozosmial. Pristihla som sa, že sa škerím ako zubaté slniečko, keď prehovorili alebo sa ich synovia pokúsili streliť šíp do stredu terča, aby si vybojovali pre seba Meridinu ruku. Ťažko sa dalo povedať, ktorý z nich je nemotornejší, ale na konci filmu som sa rozhodla, že sa u mňa všetci ocitli na rovnakom mieste a obľúbila som si ich. Ukázalo sa, že ani jeden z nich si naozaj Meridu vziať nechcel, donútili ich k tomu lordi.

Rozprávku odporúčam každej vekovej kategórii. Rodina a jej súdržnosť je dôležitá. Myslím, že v Neporaziteľnej sa skrýva veľké ponaučenie. Treba odpúšťať, vedieť sa obetovať a prispôsobiť. Tvrdohlavosť a sebeckosť nemajú v rodine miesto. Láska a porozumenie sú tými najdôležitejším pri spevňovaní rodinného puta.






Žiadne komentáre